Friday 10 January 2014

Bubur Sum-Sum dan Bubur Candil warna warni

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum






huaaaah.. akhir-akhir ini asik mendung jer kan cuaca,,
perut pun asik mintak diisi jer..
heheheheh
tengah pikir-pikir apa benda nak masak apa untuk minum petang budak-budak ni terus teringat ada tepung beras, tepung pulut dan santan..
haaa.. bubur sum-sum campur candil..
ada sesetengah orang buat bubur cendil ni pakai ubi keledek kaler orange tu..
rasa die lagi sedap dari yang pakai tepung pulut jer,,

tapi xpe lah, nak buat yang simple jer pakai tepung pulut..

Bubur Sum-Sum dan Bubur Candil Warna-Warni

1. Bubur Sum-Sum

Bahan :

  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan santan dari 1 biji kelapa ( Sya biasanya pakai santan dalam kotak jer, baunya sedap)
  • 1 helai daun pandan ( simpulkan )
  • secubit garam
Cara :
  1. Campurkan tepung beras, santan dan garam  gaul rata sampai tak ada tepung yang berketul (Sya biasanya guna tangan jer nak tau ada lagi ke tak tepung berketul, tapi make sure basuh tangan dulu ler,, :) )
  2. masukkan daun pandan dan hidupkan api sederhana..
  3. kacau terus sampai jadi pekat, jangan berhenti tau nanti bubur tu berketul-ketul tak cantik lah tekstur die ( cewah, mcm masterchef la pulak)
  4. bila dah bunyi blup blup tu dah boleh matikan api dah..
  5. dah siap..
tips :
  • Biasanya Sya kacau bubur guna sudip kayu.. sebab senang nak kacau..tapi make sure la sudip kayu tu bersih, takde sisa-sisa cili ke, rendang ke.. kang bubur sum-sum rasa rendang pulak jadinye dah..  
2.Bubur Candil Warna-Warni

Bahan bebola Candil :
  • 140 gm tepung pulut
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100 ml air 
  • pewarna makanan
Cara :
  1. Campurkan semua bahan, dan gaul sebati
  2. Bahagikan adunan menjadi dua bahagian..
  3. titiskan pewarna makanan sikit pada masing-masing adunan, gaul rata
  4. bulat-bulatkan adunan sebesar guli (jangan besar-besar, sebab nanti bila rebus die akan kembang)
  5. tepikan
Bahan kuah candil :
  • 450 ml air
  • 100 gr gula merah
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung pulut
  • sehelai daun pandan (kalau susah nak cari daun pandan, pakai 1 sudu teh esen pandan pun boleh )
Cara :
  1. Rebus air, gula merah, garam, dan daun pandan hingga mendidih..
  2. Angkat pastu tapis
  3. Masukkan balik air gula yang dah di tapis dalam periuk dan didihkan..
  4. Masukkan bebola candil dalam air gula yang mendidih tadi.. tunggu sampai bebola terapung
  5. Sementara menunggu bebola terapung
  6. larutkan tepung pulut & tepung beras dengan sedikit air..
  7. bila bebola dah terapung semua, masukkan larutan tepung tadi dan kacau sampai mengental
  8. dah siap..
kalau nak buat bubur candil je tak nak campur dengan bubur sum-sum pun boleh..
tambahkan kuah santan je..
didihkan santan pekat dengan secubit garam..
pastu tuang atas bubur candil..
Sya tak buat kuah santan sebab bubur sum-sum kan dah bersantan.. nanti dah jadi double santan la pulak..
hehehe,,,

Selamat Memasak ^_^

No comments:

Post a Comment